A cím nem túlzás, de természetesen pontosításra szorul. Arra akarok utalni, hogy az a világ, amiben jelenleg élünk nagyon a végét járja. A végét járja, mert szinte minden szempontból fejlődési zsákutcába kerültünk. Legyen szó pénzügyi, politikai, közösségi, családi, nemzeti vagy természeti ügyről, a helyzet egyre kilátástalanabb. Nem tudom megbecsülni, nem is fogom, illetve nem is az én feladatom, hogy megbecsüljem mikor is szakad el az ominózus cérna, de már merek legalább tippelni. Eddig úgy gondoltam, hogy nagyjából egy ötven év múlva, vagyis még az én generációm életében, utána csökkentettem ezt a számot húsz, majd tíz évre, de látva az elmúlt öt év történéseit, már azt is ki merem mondani, hogy öt éven belül történik valami, ami egy mérföldkő lesz a történelemben. A helyzetet a világ szinte minden szempontjából megközelíthetjük és a világ minden táján fellelhetjük kisebb-nagyobb mértékben. Én most szeretném egy szempontból és egy helyről körbejárni a témát. Mégpedig Magyarországról és picit pénzügyi szempontból.

Talán sokaknak mond az a fogalom valamit, hogy devizahitel vagy deviza alapú kölcsön, esetleg deviza alapú lakáshitel, vagy svájci frank alapú lakáshitel. Mélyen nem szeretnék belemenni a részletekbe, csak annyira, hogy valamikor évekkel ezelőtt beköszöntött egy időszak Magyarországon, mikor valami furcsa és talányos okból kifolyólag minden hitel megdrágult. A semmiből feltűnt egy olyan hitellehetőség, ami messzemenően a legkecsegtetőbb volt az embernek, mégpedig a svájci frank alapú hitel. Rengetegen fel is vették, mégpedig annyian, hogy ma az országban kb egymillió ilyen szerződés él, ami legalább hárommillió embert érint.

A történetben nem is volt semmi pikantéria mindaddig, ameddig el nem kezdtek emelkedni a törlesztőrészletek, olyannyira, hogy egy olyan ember, aki eleinte havonta 20-25 ezer forintot törlesztett, az a mai napon már lehet, hogy akár 50 ezer forintot is törleszt. A helyzet addig durvult, mint még talán kölcsönszerződések miatt sohasem durvult el a világtörténelemben. Az elmúlt két évben körülbelül 10-15 ezer ember lett öngyilkos, ami a legszerényebb becslés szerint is további 30 ezer ember életét keserített meg, vagyis összességében fél százezer embernek fordult meg a sorsa. A kilakoltatások következtében rengetegen elhagyták az országot. Az elmúlt 2 évben a KSH szerint négyszázezren. Ezen kivándorlások jelentős többségét az okozta, hogy az emberek mindenküket hátrahagyva próbálják visszafizetni a kölcsönüket, mivel itthon nem tudnak ennyit keresni.

Egyszer a képbe lépett egy Kásler Árpád nevezetű úriember, aki szintén svájci frank alapú devizahitelt vett fel annak idején és vele is végigműveltek minden tortúrát. Viszont itt történt egy bökkenő a rendszerben. Úgy tűnt, hogy Árpád úr talpraesettebb volt a többi embernél és elkezdett utánajárni az ügynek, hogy a bankok mennyire jogosan jártak el ezen hitelügyletek körül. Igen meglepő eredményeket talált. Felfedezte, hogy a bankok a kölcsön folyosítása alatt és a szerződés megkötése után mérhetetlen mennyiségű törvényt hágtak át. Ezen felbuzdulva beperelte az OTP bankot, miszerint törvénytelennek találja a bank követelését. A szegedi ítélőtábla valamilyen csoda folytán igazat is adott neki, így első fokon megnyerte az ügyet. A szituáció újabb alkalommal is bíróságra került az OTP miatt, de Kásler úr ezt is megnyert, mert meggyőző bizonyítékai voltak. Az OTP ezután ismét fellebezett és a Kúriához került az ügy (régebbi nevén Legfelsőbb Bíróság), aki nyolc hónap tanakodás után kiküldte az ügyet Luxemburgba, akik várhatóan ismét ülni fognak rajta 2-3 évig. Itt mellékesen megjegyzem, hogy 2009 óta ez az ügy nem rendeződött, jelenleg is Luxemburgban pihen és nem képesek a bírák egy épkézláb ítéletet hozni, hogy akkor most kinek is van igaza. A felperesnek vagy az alperesnek? Továbbá az is megjegyzendő, hogy azt a szerződést, amit több év alatt sem tudtak végleg értelmezni és döntést hozni benne, a hitelfelvevő személynek a kölcsön felvételekor 20 perc alatt kellett átfutnia és így felvenni a devizahitelt.

Menet közben Kásler úr rengeteg fenyegetést kapott, személyesen Csányi Sándortól is, az OTP vezérigazgatójától. Miért fajulhatott ez az ügy eddig? A helyzet nagyon egyszerű. Ha Kásler Árpádnak tényleg igazat adna végleg a bíróság, akkor kiderülne, hogy Magyarországon az összes bank aki svájci frank alapú hitelt adott, az törvénytelenül tette ezt. Ebből kifolyólag az a sok ezer milliárd forint, amit az elmúlt években a bankok ezen a címen beszedtek, nem illeti meg őket. Ha nem is teljesen, de jó részben vissza kellene fizetniük. A pénzzel még annyi gond lehet, hogy ha egy nyílt szerződésben ilyen mértéktelenül képesek a törvénytelenségre, akkor miután megkapták a pénzt ki tudja mit tesznek vele. Adóznak vajon utána? Érezhető a rendszer instabilitása. Ha egyetlen egy embernek is bebizonyosodik az igaza (márpedig a törvények és jogszabályok szerint igaza van), akkor onnantól kezdve az egész bankrendszer bedőlhet és eluralkodik a káosz. Épp ezért mindent meg fognak tenni, hogy erről az ügyről az emberek ne is halljanak, illetve azért is, hogy el legyen havazva a per.

Útközben történtek még érdekességek. Káslér Árpád beperelte Csányi Sándort nyílt fenyegetőzésért, illetve 12 magyar bankot is bepereltek a Hágai Nemzetközi Bíróságon népírtás vádjával.

A második per tétel lehet egy kicsit durva, de gondoljunk bele jobban a helyzetbe. Azt feltételeznénk, hogy a bank profitmaximalizálásra törekszik. Ha így lenne, akkor mit mondana? Azt mondaná, hogy tudjátok mit emberek? A törlesztőrészleteket lejjebb viszem, csak fizessetek nekem életetek végéig. Ehelyett mit csinál? Olyan mérhetetlenül emeli a törlesztőrészleteket, hogy az emberek elkezdenek öngyilkosok lenni. Ha még az első kétezernél nem is feltűnő a dolog, de a tizenkét-ezrediknél talán el kellett volna gondolkodni, hogy nem túlzás ez egy picit? Eszük ágában sincs ezen elgondolkodni. Ez mutatja, hogy a háttérben nagy valószínűséggel nem a profitról szól ez az egész, hanem valami oknál fogva az emberek egy részét szeretnék eltüntetni. Így talán érthetőbbnek tűnik, hogy miért is állja meg a helyét egy népírtás erős gyanúja miatti per.

Most már kezd elharapódzni a helyzet. 2013 április 21-én Kásler Árpád és sok mellé állt devizahiteles immáron harmadjára is szervezett egy gyülekezőt a Hősök terén. Ezt felfoghatjuk úgy is, hogy hadsereget toboroznak a bankok ellen. (Videó itt: https://www.youtube.com/watch?v=kqIy3GhYWFk) Szándékuk az, hogy a bankok jelenlegi rendszerét és a jelenlegi politikai vezetést teljesen megszüntessék és olyan politikai és pénzügyi helyzetet teremtsenek az országban, ami megvédi az embereket, többek között az uzsorásoktól is. Vissza szeretnék állítani az ország történelmi alkotmányát is, a Szent Korona alkotmányát. Ezen a gyülekezőn csak 10-15 ezer ember vett részt, így a célkitűzés még nem reális, viszont ha sok emberhez eljut a hír és összegyűlik egy kritikus tömeg, ami nagyjából fél millió ember lehet, akkor a cél is reálissá válik. Az események nagyon hasonlítanak az 1848-49-es szabadságharc előtti eseményekre. Kérdés, hogy ha tényleg tovább folytatódik a bankok ilyen szintű nyerészkedése, akkor meg lehet-e úszni ezt a helyzetet mészárlás nélkül?

Ezen az egy példán látszik, hogy a helyzet kezd kiéleződni. Nehogy azt higgyük, hogy csak itthon és csak pénzügyi szempontból. Az egész világon és minden szempontból. Ezért is állítom azt, hogy a világ ahogyan eddig ismertük valamilyen módon változni fog, drasztikusabban, mint az elmúlt évtizedekben. Hogy ez a változás milyen mértékű és milyen gyors lesz, azt talán csak a jó Isten tudja. De nem árt számolni egy esetleges újabb világháború kirobbanásának a lehetőségével sem. 

Szerző: HelmCor  2013.04.23. 20:43 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://engadi.blog.hu/api/trackback/id/tr385243649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása